söndag 8 mars 2009

Hjälp med overlocken


I dag sydde jag ytterligar ett par muddisar, oj vad fort det gick med overlocken! Men jag får inte riktigt till det. Jag har ju bara vit tråd så den syns ju tyvärr lite genom de bruna tyget. Problemet är att tråden blir lite slapp vilket syns när man vänder byxorna till rättan för då ser stygnen lösa ut. Någon som vet vad jag gör för fel?

6 kommentarer:

 1. Åhhh du syr så urläckra saker!!! JÄTTE fina =)

  Tittar in ofta ...

  //S

  SvaraRadera
 2. Testa att justera trådspänningen utifrån vilket material du syr i. Jag brukar skriva upp olika trådspänningar så jag vet från fall till fall. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Tack!

  Ja jag får nog sätta mig ner och testa på lite stuvar. Har följt beskrivningen i instruktionsboken, men det blöir ju som sagt inte bra.

  SvaraRadera
 4. hej jag har en supergammal overlock och min gjorde likadant så jag kollade trådspänningen inte bara via vilket material det är utan också så att tråden satt rätt i "trädningen" ena tråden hade hoppat ur lite så då blev det slappare på nått sätt. Fast detta kanske bara gäller sånna gamla maskiner som min.

  SvaraRadera
 5. Skriver som de andra, kolla trådspänningen. På min overlock kan jag justera på 2 sätt. Antingen stygnlägnden, tätare eller glesare (tätare till tunna tyger, glesare till tjocka) och sedan spänningen på varje tråd individuellt.

  Tips ang trådfärg. du kan byta ut tråden som går till "yttersta raksömmen" till en som passar mer i färg. Dvs, den tråden som syns först när du drar isär tyget från rätan. Om du i detta fallet hade haft den brun eller svart så hade den inte synts så mk. Det funkar jättebra med vanlig symaskinstråd. Om rullen tenderar att hoppa upp coh ned på trådpinnen så säkra den med en gummisnodd (jag fick "stopp-plattor" med till min maskin).
  Kolla oxå spänningen på "zickzack" trådarna, så att det verkligen möts ute i kanten, inte bildar öglor där eller drar åt ena eller andra sidan ;-)

  Hmmm... det ju kul med trikåsöm. Man kanske skulle....

  :-D

  Kram

  SvaraRadera
 6. Oj, glömde skriva (fast det kanske alla redan kan? nåväl...
  När jag byter tråd i min maskin så trär jag inte om det för var gång utan jag klipper av tråden som skall bytas vid rullen. Sätter en ny rulle på plats och knyter ihop den med en liten knut med tråden som går igenom maskinen. Sen är det bara att dra tråd för tråd genom hela alltet. Går busenkelt, fram tills nålsögat, då får man klippa bort knuten coh trä.
  :-)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!